Vedtægter

VEDTÆGTER FOR HOLBÆK PARTIFORENING

PARTIFORENINGENS NAVN OG DÆKNINGSOMRÅDE

§1 Partiforeningens navn er: Socialdemokratiet – ­­Holbæk Partiforening

Partiforeningen dækker følgende lokalområder i Holbæk Kommune: Holbæk by, Tuse, Tuse Næs, Orø, Kirke Eskilstrup, Tølløse, Vipperød, Ugerløse og Store Merløse. Partiforeningen er del af den socialdemokratiske landsorganisation og tilsluttet Socialdemokratiet i Holbækkredsen og Socialdemokratiet i Region Sjælland.

Partiforeningen er en nonprofit organisation.

FORENINGENS FORMÅL

§2 Partiforeningens formål er at virke for de demokratiske, socialistiske idéers udbredelse og anerkendelse i henhold til partiets programmer og at fremme økonomiske, kulturelle og politiske interesser i overensstemmelse med idégrundlaget.

Partiforeningen anerkender Socialdemokratiets program og vil virke for dets gennemførelse på grundlag af partiets principprogram, lov og beslutninger. 

Dette mål søges opnået ved: 

  • at inddrage medlemmerne i beslutningsprocessen om organisatoriske, lokal- og landspolitiske samt internationale spørgsmål.
  • at inddrage borgerne i en dialog med partiet om den aktuelle og langsigtede politik.
  • at indstille socialdemokratiske kandidater til kommunal-, regionsråds-, folketings- og Europa-Parlamentsvalg, andre offentlige tillidshverv, nærdemokratiske råd og nævn.
FORENINGENS OPGAVER

§3 Partiforeningen varetager medlemmernes politiske og organisatoriske interesser og skal herunder:

  • Samarbejde med kommunalbestyrelsesgruppen i kommunen.
  • Informere medlemmerne om arbejdet i partiforeningen.
  • Arbejde for øget tilslutning til partiet, herunder rekruttere og fastholde medlemmer.
  • Varetage medlemsadministration og opgaver for andre led i organisationen jf. § 16.
  • Indstille forslag til kandidat(er) til kommunalvalg, regionsrådsvalg, folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg, jf. § 10.
  • Føre valgkamp for de opstillede kandidater.
MEDLEMSKAB

§4 Enhver, som anerkender Socialdemokratiets principprogram, og som vil tilslutte sig partiloven, kan optages som medlem af Socialdemokratiet. Bestyrelsen kan, indenfor syv dage, udsætte optagelsen til førstkommende generalforsamling. Generalforsamlingen kan med 2/3 af de afgivne gyldige stemmer afslå tilslutning som medlem af partiet. Beslutningen skal godkendes af hovedbestyrelsen.

Stk. 2. Man er medlem, når man er registreret af en forening eller af partikontoret. Man opnår medlemsrettigheder, når man har været medlem i seks uger, jf. § 6, og betalt kontingent, jf. § 8. 

Fuldgyldige medlemmer af DSU kan, hvis de ønsker det, være medlem af Socialdemokratiet for det kontingent, de betaler til DSU.  Medlemsrettigheder opnås efter seks ugers registreret medlemskab i Socialdemokratiet.

Stk. 3. Medlemskabet har sin gyldighed fra indmeldelsesdatoen i Socialdemokratiet.

Stk. 4. Generalforsamlingen kan udnævne et medlem til æresmedlem. Et æresmedlemskab er kontingentfrit og omfatter alle medlemsrettigheder. Partiforeningen afholder kontingentet til kreds, region og landsorganisation.

VALG AF PARTIFORENING

§5 Man kan frit vælge hvilken partiforening, man vil tilsluttes.

Som medlem kan man skifte partiforening en gang årligt. Ved flytning af folkeregisteradresse kan man dog altid tilsluttes en ny lokal partiforening.

Ændring af valg af partiforening skal meddeles partikontoret.

Stk. 2. Det er muligt at være tilsluttet mere end en partiforening, men man skal vælge i hvilken partiforening, man vil udøve sine medlemsrettigheder (stemmeret og valgbarhed). Valget gælder for mindst et helt kalenderår og skal ved kalenderårets begyndelse meddeles partikontoret.

MEDLEMSRETTIGHEDER

§6 Som medlem af Socialdemokratiet og tilsluttet en partiforening har man efter seks ugers medlemskab:

  • Ret til at deltage i de politiske beslutninger og i det organisatoriske arbejde.
  • Ret til, hvis man er fyldt 13 år, at deltage i valg af kandidater til organisatoriske tillidshverv på opstillingsmøder og gennem urafstemninger.
  • Ret til, hvis man er fyldt 13 år, at stille op til organisatoriske tillidsposter, dog ikke kassererposten, der kræver, at man er myndig.
  • Ret til, hvis man er fyldt 13 år, at deltage i opstilling og valg af kandidater til politiske tillidshverv på opstillingsmøder og gennem urafstemninger, dog med de begrænsninger, at man ikke kan være med til at opstille kandidater, som man pga. folkeregisteradresse ikke kan stemme på. For danske statsborgere bosiddende i udlandet følges valgloven.
  • Ret til, efter et års medlemskab, at søge opstilling til politiske valg til kommunalbestyrelsen, regionsråd, Folketinget, Europa-Parlamentet og andre nærdemokratiske råd. Reglen om et års medlemskab tæller fra den dag, opstillingsvalget i den kompetente forsamling finder sted. Dog kan der gives dispensation ved generalforsamlinger for perioden ud over de første seks ugers medlemskab.

Stk. 2. Ved restance med kontingentbetaling og indbetaling af partiskat bortfalder ovenstående medlemsrettigheder jf. § 8 og § 9.

LIGESTILLING

§7 Partiforeningen skal ved udarbejdelse af opstillingsregler og indstilling af kandidater til politiske valg tilstræbe at sikre, at intet køn er repræsenteret med mere end 60 procent.

Stk. 2. Partiforeningen skal tilstræbe at sikre, at intet køn er repræsenteret med mere end 60 procent, f.eks. ved valg af bestyrelses- og hovedbestyrelsesmedlemmer, delegerede til kongresser, repræsentantskaber i regions- og kredsorganisationer, kommuneforeninger og ved udpegning af medlemmer til nævn, råd, kommissioner og udvalg.

KONTINGENT

§8 Partiforeningen fastlægger sit kontingent hvert år på generalforsamlingen efter nærmere regler vedtaget af hovedbestyrelsen.

Stk. 2. De vedtagne kontingentsatser skal indberettes til partikontoret efter regler vedtaget af hovedbestyrelsen.

Stk. 3. Hvis kontingentet ikke er betalt senest et kvartal efter kontingentets betalingsfrist, bortfalder ens medlemsrettigheder (stemmeret og valgbarhed), indtil man har betalt det fulde skyldige kontingent. Inden den 1. april skal alt skyldigt kontingent for det foregående år være indbetalt. Manglende indbetaling kan uden videre foranstaltning medføre tab af medlemskab. Medlemskabet bortfalder, når man modtager besked om, at man er slettet på grund af kontingentrestance.

PARTISKAT

§9 Alle, der direkte eller indirekte varetager tillidshverv på vegne af Socialdemokratiet, skal betale partiskat. Partiskatten fastsættes og opkræves af Holbækkredsen og hensættes til afholdelse af valgkampe

OPSTILLING TIL POLITISKE VALG

§10 Partiforeningen kan indstille kandidater til politiske valg i de relevante, opstillende forsamlinger, som partiforeningen er tilknyttet. Det forventes, at partiforeningen fører valgkamp for alle opstillede kandidater i kommunen samt for de opstillede kandidater til regionsrådsvalget, folketingsvalget og Europa-Parlamentsvalget.

MEDLEMSADMINISTRATION OG ANDRE OPGAVER

§11 Partiforeningen skal vælge en medlemsansvarlig på generalforsamlingen.

Stk. 2. Det er den medlemsansvarliges ansvar at påse, at den optagelsessøgende opfylder betingelserne for optagelse og give partikontoret meddelelse herom.

Stk. 3. Det er den medlemsansvarliges ansvar, at der via partiets medlemssystem eller direkte til partikontoret bliver givet besked, når et medlem flytter, og om vedkommende ønsker flytning til anden forening. Partikontoret sender beskeden videre til den medlemsansvarlige i medlemmets nye forening.

Stk. 4. Det er bestyrelsens ansvar at kontakte medlemmer i restance med henblik på, at de betaler deres kontingent.

Stk. 5. Det er bestyrelsens ansvar at registrere og ajourføre partiets medlemssystem i forhold til valgte til tillidsposter i partiforeningen.

Stk. 6. Partiforeningen har i øvrigt pligt til at udføre de opgaver, der er pålagt i partiloven og yde den bistand i partiarbejdet, som partiledelsen, regions- og kredsorganisationen samt kommuneforeningen måtte anse for påkrævet.

GENERALFORSAMLINGEN

§12 Generalforsamlingen er øverste myndighed og holdes hvert år inden udgangen af første kvartal. Generalforsamlingen indkaldes af bestyrelsen med en måneds varsel med foreløbig dagsorden, jf. stk. 5.

14 dage inden den ordinære generalforsamling, skal forslag, som medlemmerne ønsker behandlet, indsendes til formanden, jf. stk. 4. 

Den endelige dagsorden skal sendes til alle medlemmer senest ti dage før generalforsamlingen, jf. stk. 5.

Stk. 2. Under helt særlige omstændigheder, hvor det er lovstridigt eller ikke anbefalelsesværdigt at samles i det antal, der sædvanligvis deltager i generalforsamlingen, kan bestyrelsen træffe beslutning om, at generalforsamlingen kan afholdes udelukkende elektronisk.

Stk. 3. Dagsordenen for generalforsamlingen skal indeholde:

  1. Formandens beretning
  2. Orientering fra kommunalbestyrelsesgruppen, Folketinget, Regionsrådet, DSU samt andre relevante samarbejdspartnere.
  3. Aktivitetsplan for det kommende år.
  4. Fremlæggelse af regnskab med revisorernes bemærkninger.
  5. Fastsættelse af kontingent samt forslag til budget.
  6. Valg af: Formand, næstformand, kasserer og medlemsansvarlig vælges særskilt til bestyrelsen. Herudover vælges fem bestyrelsesmedlemmer, to bestyrelsessuppleanter, to revisorer, to revisorsuppleanter samt fanebærer og fanebæresuppleant
  7. Valg af delegerede og stedfortrædere til kreds- og regionsrepræsentantskabsmøderne samt kongressen.  
  8. Indkomne forslag.
  9. Eventuelt

Stk. 4. Forslag, som medlemmerne ønsker behandlet på den ordinære generalforsamling, skal indsendes til formanden senest 14 dage før generalforsamlingen.

Stk. 5. Ved enhver generalforsamling skal foreløbig dagsordenen udsendes til alle medlemmer. Den endelige dagsorden skal sendes ti dage før generalforsamlingen.

Stk. 6. Bestyrelsen kan beslutte at afholde ekstraordinær generalforsamling. Herudover skal bestyrelsen indkalde ekstraordinær generalforsamling, hvis ti procent af medlemmerne skriftligt forlanger det med angivelse af motiveret dagsorden. Generalforsamlingen skal afholdes senest 14 dage efter, at anmodningen er modtaget.

Stk. 7. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt, jf. partilovens § 8, stk. 3.

BESTYRELSEN

§13 Mellem generalforsamlingerne ledes partiforeningen af en bestyrelse, der er valgt på generalforsamlingen.

Stk. 2. Bestyrelsen består af formand, næstformand, kasserer, medlemsansvarlig og fem bestyrelsesmedlemmer. Formand, næstformand, kasserer og medlemsansvarlig vælges særskilt. Kassereren skal være myndig. I lige år vælges formand, medlemsansvarlig og 2 bestyrelsesmedlemmer. I ulige år vælges næstformand, kasserer og 3 bestyrelsesmedlemmer.

Stk. 3. Adgangsberettigede er medlemmer af den socialdemokratiske gruppe i kommunen, kredsens folketings- og regionsrådskandidat samt formænd for udvalg nedsat af generalforsamlingen. 

Den lokale DSU-afdeling har mulighed for at udpege et lokalt medlem af DSU som observatør, der samtidig er medlem af partiet.

Stk. 4. Bestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden, herunder hvem der i øvrigt er adgangsberettigede til bestyrelsens møder.

VALG AF KONGRESDELEGEREDE

§14 På generalforsamlingen vælges det antal kongresdelegerede, som foreningen er berettiget til ifølge partiloven. Der skal vælges stedfortrædere for alle kongresdelegerede. For at kunne vælges som delegeret eller stedfortræder skal man opfylde betingelserne i § 6.

Stk. 2. Kongresdelegerede har ansvar for at informere, indhente og afstemme holdningerne i de lokale partiforeninger.

ØKONOMI

§15 Foreningens regnskabsår er fra den 1. januar - 31. december.

Stk. 2. Partiforeningen skal bruge midler på medlemsaktiviteter og henlægge midler til kommunalvalg. Bestyrelsen er ansvarlig for disse midler.

Stk. 3. Partiforeningen tegnes af formanden og kassereren i fællesskab. Generalforsamlingen kan tillade, at formanden og kassereren får betalingskort til partiforeningens brug, hvis der samtidig fastsættes klare regler for anvendelsen, herunder en grænse for, hvor mange penge der må være tilgængelige på de tilknyttede konti.

Stk. 4. Køb, salg samt pantsætning af jord og fast ejendom skal godkendes på en generalforsamling.

BORTFALD AF MEDLEMSKAB OG MEDLEMSRETTIGHEDER

§16 Manglende indbetaling af kontingent og partiskat kan uden videre foranstaltning medføre tab af medlemskab, jf. § 8, stk. 3 og § 9, stk. 3.

Stk. 2. Hvis man tilhører noget andet partis politiske organisation eller ved Europa-Parlaments-, folketings-, regionsråds- eller kommunalvalg opstiller på eller medvirker ved opstilling af andre lister end de socialdemokratiske, herunder afgiver vælgererklæringer, bortfalder ens medlemskab.

Stk. 3. Hvis man udelukkes eller udtræder af en socialdemokratisk gruppe, men forbliver i kommunalbestyrelsen, regionsrådet, Folketinget eller Europa-Parlamentet, bortfalder ens medlemskab.

UDELUKKELSE

§17 Generalforsamlingen kan udelukke et medlem, hvis der er 2/3 flertal af de afgivne gyldige stemmer for forslaget. 

Stk. 2. Begrundet forslag om udelukkelse af et medlem rejses over for bestyrelsen. Bestyrelsen meddeler straks skriftligt, det medlem der er foreslået udelukket herom. Der gives det medlem, der er foreslået udelukket, otte dage til at tage til genmæle over for bestyrelsen, hvorefter der indkaldes til ekstraordinær generalforsamling med forslaget om udelukkelse på dagsordenen. Sammen med indkaldelsen udsendes forslagsstillernes motivation og gensvaret fra den, der er foreslået udelukket.

Stk. 3. Partiforeningsformanden skal skriftligt meddele den, der er foreslået udelukket, at sagen kan indankes for hovedbestyrelsen inden 14 dage efter, at udelukkelsen er besluttet af en generalforsamling. 

Stk. 4. Partiforeningsformanden skal inden otte dage efter en udelukkelse på en generalforsamling give partikontoret meddelelse om sagen. Meddelelsen skal indeholde en redegørelse for årsagen til udelukkelsen samt oplysninger om stemmetal på generalforsamlingen mv.

Stk. 5. Hvis udelukkelsen gælder et regions- eller kommunalbestyrelsesmedlem, gælder der særlige regler. Her skal mæglingsudvalget inddrages jf. partilovens § 20 stk. 7 og § 21 stk. 7.

Stk. 6. Alle udelukkelser og genoptagelser af udelukkede medlemmer skal for at være gyldige godkendes af hovedbestyrelsen. 

Stk. 7. Ingen medlemmer kan genoptages i nogen forening, så længe udelukkelsen ikke er ophævet.

Stk. 8. I særlige tilfælde kan hovedbestyrelsen foretage udelukkelser. Foreningen skal inddrages, inden det sker.

NEDLÆGGELSE

§18 Partiforeningen kan ikke nedlægges eller sammenlægges med andre, uden det er godkendt på en generalforsamling, hvor mindst 2/3 af de afgivne gyldige stemmer for det.

Stk. 2. Sammenlægninger med andre partiforeninger samt nedlæggelse af partiforeningen skal godkendes af hovedbestyrelsen. Der skal være mindst én partiforening i hver kommune og i hver kreds.

Stk. 3. Ved nedlukning af en partiforening skal fordelingen af medlemmer og midler ske på en åben og klar måde.

Medlemmerne skal informeres om, hvilken partiforening de som udgangspunkt vil blive overført til, hvis de ikke aktivt vælger andet. Det enkelte medlem har dog mulighed for at vælge en anden forening end den foreslåede.

Midlerne fra den nedlukkede partiforening fordeles forholdsmæssigt mellem de partiforeninger, medlemmerne overføres til. Hvis der ikke fastlægges en fordelingsnøgle, tilfalder midlerne landsorganisationen, som skal anvende dem til at understøtte lokalt arbejde.

VEDTÆGTSÆNDRINGER

§19 Afvigelse fra standardvedtægten kan kun ske efter en generalforsamlingsbeslutning med 2/3 af de afgivne gyldige stemmer og må ikke være i strid med partilovens ånd og bogstav.

Stk. 2. Tvivlstilfælde kan indbringes for hovedbestyrelsen.

Stk. 3. Såfremt kongressen vedtager nye ændringer i partiloven, som får indvirkning på disse vedtægter, bliver de automatisk tilrettet.

 

Vedtaget på Holbæk Partiforenings ordinære generalforsamling 1. marts 2025, med mere end 2/3 flertal